Инвестиция в Аirbnb имоти

За последните две години интересът към платформата за краткосрочно отдаване на жилища под наем без посредник - Аirbnb, нарасна значително и у нас. Един от факторите е увеличеният поток от туристи в големите градове и най-вече в София, благодарение на достъпните услуги на нискотарифните авиокомпании. Голяма част от техните потребители предпочитат да използват именно такива платформи за настаняване. И въпреки че броят на подобни апартаменти в София в момента е по-скоро малък в сравнение с други по-развити туристически дестинации в съседните страни, нарастването им е впечатляващо, твърдят от „Капитал”.
Преди по-малко от две години обектите в София са били около 600, а днес те са над 2000, сочат данни на Аir Data&Analytics. Спрямо 2010 г. ръстът е с впечатляващите 86% годишно. Отдаваните имоти са предимно едностайни и двустайни и се намират най-вече в центъра и в по-комуникативните точки на града.

Концепцията става все по-успешна в бизнеса с недвижими имоти
Високият и бърз доход за собствениците на имоти е основният им мотив да избират да отдават жилищата си под наем краткосрочно на туристи пред традиционните дългосрочни сделки. Според данни на „Капитал”, отдаването на апартамент в центъра на София чрез платформи от типа на Airbnb на туристи може да донесе около 2500 лв. по-голям годишен доход, отколкото стандартният дългосрочен наем. Модерно обзаведени тавански помещения без кухня например са доста по-подходящи за краткосрочно отдаване, отколкото за дългосрочно настаняване. Подобни обекти в центъра на София могат да носят над 1000 лв. месечно. Това важи и за други български градове, в които има постоянен туристически поток, като Варна, Бургас, Пловдив и Велико Търново. Най-важният фактор за очакваната доходност са дните заетост. За да се постигне горната сума в плюс, имотът трябва да бъде отдаден поне 180 дни годишно.
Постепенно се увеличават и фирмите, специализирани единствено в управление на имоти в AirBnb, като Flat Manager, Instahost, BnBees, GuestMe, AdvisorBn. Те предлагат различни пакетни услуги, сред които създаване и поддържане на профила на имота, комуникация с гостите, посрещане и изпращане, трансфер от и до летището, екскурзовод за града, почистване на жилището и др. Благодарение на техните услуги, краткосрочният наем вече е удачно решение и за българите, които живеят в чужбина и ползват жилището си един или няколко пъти годишно. Достатъчно е да влязат в сайта и да блокират датите, в които искат да апартаментът да бъде на тяхно разположение.

Ако се интересувате от закупуване на имоти с инвестиционна цел, свържете се с DMG Property. По зададени от вас критерии, ще изготвим предложение с най-подходящите оферти на пазара.

За контакти:
Телефон +359 2 980 16 59
Мобилен: +359 877 733 191
e-mail: office@dmgimoti.com
гр. София, ул. "Ангел Кънчев" 20А, ет. 1, ап. 4